Domov Trumpov twitter a sloboda slova
Príspevok
Zrušiť

Trumpov twitter a sloboda slova

Sloboda ako taká končí tam, kde začína sloboda niekoho iného. Nemôžem svoju slobodu presadzovať tak že budem zasahovať do slobody ďalšieho. Trump bol najkontroverznejší prezident za posledných niekoľko dekád, ak nie za celú históriu USA. Takže na svojom twittri písal veľa sračiek. Urážal a ubližoval tak veľa ľuďom. A tu sa dostávame k slobode niekoho iného ako k slobode slova Donalda Trumpa. Dostávame sa k slobode platformy Twitter. Tú vlastní slobodná firma, ktorá si určuje vlastné pravidlá toho čo sa môže na ich platforme robiť a čo nie. A môže si so svojou platformou robiť čo chce. Jej zamestnanci ktorý majú na to kompetencie sa rozhodli že bude lepšie keď tam Donald Trump nebude. Veria že vďaka tomu kroku zarobia viac peňazí, alebo si upevnia svoju pozíciu dlhodobo. Taktiež je možné že sa tak rozhodli len kvôli tomu, že tam nechcú trpieť toxických ľudí a peniaze a pozícia na trhu je im ukradnutá. Skutočné dovody nevieme.

A čo sloboda slova Donalda Trumpa? Ten súhlasil s podmienkami používania Twitteru, ktoré nerešpektoval. Tak sa nemože sťažovať (minimálne na Twitteri nie :D). Stale sa môže slobodne vyjadrovať ako chce. Môže ísť na Facebook, aj keď tam ľahko skončí podobne. Môže si vytvoriť vlastnú stránku kde ho budú sledovať jeho priaznivci. Nechce sa mi to hľadať, ale zrejme vlastní aj nejaké media (fakt neviem).

Jeho dosah samozrejme výrazne klesol. Ale ten dosah mal len a len kvôli softwaru, ktorý vyvinula slobodná firma. Ja ako tvorca softwaru vnímam každý projekt na ktorom som pracoval, ale moje malé dieťa a netešilo by ma keby toto dieťa prispievalo k niečomu takému ako stváral Trump na Twitteri. Každý ma právo na slobodu. Trump ma slobodu hovoriť čo chce, a Twitter ma slobodu robiť si so svojou platformou čo chce.

P.S.: Môže ísť samozrejme aj o tlak vlády na Twitter, čo ale nevieme zistiť či sa deje. V tom prípade to považujem aj ja za cenzúru. Vláda nijak nepomohla Twitteru aby vybudoval svoju platformu a nemá mu čo rozkazovať v tom čo môže a nemôže robiť.

Tento príspevok je licencovaný pod CC BY 4.0 autorom.
Trendy štítky