Domov Ahoj Jekyll
Príspevok
Zrušiť

Ahoj Jekyll

Mám nový web. Donedávna bežal na mojom Rails projekte Blog on Rails. S ním sa mi ale nedarí napredovať tak rýchlo ako by som potreboval, a preto som sa rozhodol svoj web zmigrovať na Jekyll. O tomto generátore statických stránok písanom v Ruby som vedel už dlho, ale až pred pár týždnami som si ho vyskúšal. A hneď som si ho zamiloval. Mám z neho podobné pocity aké som mal na mojom začiatku s Ruby on Rails. Zadám pár príkazov do terminálu, a zrazu mi beží nový web v prehliadači.

Ako to funguje?

Funguje to tak že mám šablónu (konkrétne túto), ktorá zabezpečuje kde na stránke sa má čo zobraziť, a ako to má vyzerať. Samotný obsah potom píšem v markdowne čo je jazyk určený na písanie formátovaného textu. Vyzerá cca takto:

1
2
3
4
5
6
7
8
9
# Nadpis

Bežný text

[Text linku](link)

**Tučné písmo**

![Obrázok](cesta-k-obrazku.png)

Keď mám obsah stránky dopísaný, tak jediným príkazom vygenerujem celú stránku ako zložku obsahujúcu .html súbory:

1
bundle exec jekyll s

To môžem potom nahrať na hocijaký hosting. Ja som zvolil pre mna lepšiu možnost a na Githube som si nastavil repozitár, ktorý mi z aktuálnej vetvy main vždy nasadí na Github Pages aktuálny výstup z Jekyllu. Následne som na servery Githubu nasmeroval svoju doménu. A to všetko zadarmo.

Hlavná výhoda Jekyllu (ale aj ostatných generátorov statických stránok) je tá, že výstupom je statický web zložený čisto zo súborov .html, .css a obrázkou. Zároveň ale keď zmením niečo v šablóne, napríklad text vo footeri, tak ja to mením v jednom súbore, ale Jekyll mi to zmení vo všetkých .html súboroch, v ktorých sa nachádza footer. Takže mám veľmi rýchly a bezpečný web (bez databázy), ktorý viem jednoduchým spôsobom spravovať.


P.S.: Markdown používam na poznámky v programe Obsidian už pár rokov. Veľmi odporúčam tento luxusný software.

#100DaysToOffload 2/100

Tento príspevok je licencovaný pod CC BY 4.0 autorom.
Trendy štítky